Sibirkatten

SIBIRKATTEN

Litt om Sibirkatten og  opprinnelse

Det finnes ulike varianter av hvordan Sibirkatten ble til, den ene er at immigranter fra Russland tok med seg katter til Sibir. Det isolerte og hardføre miljøet de ble satt i, skapte en robust og sunn katt. Det kan også vere sjangser for at den parret seg med villkatter.

I rasesammenheng er Sibirkatten en relativt ung rase, den ble ikke oppdaget av rasekattklubber før på 1980-tallet og systemisk, planlagt avl startet i St.Petersburg i 1987.

Den ble godkjent av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale katteorganisasjonen som godkjente rasen var WCF i 1991 og Fifè i 1997. Fra og med 1998 fikk katten sertifikatrettigheter.


Sibirkatten er kjent for sitt rolige vesen med en god personlighet. Fra naturens side er den en god jeger og svømmer. Den er behersket og selvsikker i temperementet.

Naturrasen Sibirkatt er en medium stor rase, med semi-langhåret pels. Pelsen er vannavstøtende så den kan kjennes litt «stri» på ryggen. Den har lange tuffser mellom tærne og i ørene, dette er nok fordi den er skapt for det harde klimaet i Sibir. Den kan minne litt om det andre «skogskattypene» som Maine Coon og Norsk Skogskatt, men er kraftigere en Maine Coon og mye rundere i formene en begge disse rasene.


Sibirkatten skal vere rektangulær i formen og lavere i front en bak. Ørene skal vere bredtsittende og runde i formen, bredt ansatt nederst. Og små til middels. Nesen, kinnene og haken skal utgjøre en trapès og hodet skal vere massivt og litt høyere en bredt. Øynene kan komme i alle farger, men klare farger er foretrukket, øynene skal vere ovale og gjerne litt skråstillt.


Sibirkatten har blitt en populær rase, både på grunn av sitt rolige lynne, men også fordi den anses og vere «allergivennelig» De sies at Sibirkatten mangler et protein i spyttet, som noen allergikere reagerer på. (Feld-1) Det er uansett lurt å teste seg om man er allergisk før man går til anskaffelse av en Sibir. I Norge i dag finnes flere test-hjem som du kan dra til for å se om akkurat du tåler katten.


Sibirkattens helse er relativt god, men som alle andre oppdrettede raser, kan den ha noen helseproblem. Hos sibirkatten er det største problemet HCM og oppdrettere jobber iherdig med å få bukt med problemet, ved å teste kattene med ultralyd før man avler. Testen må gjøres flere ganger i kattens liv for en negativ test for.eks ved 1 års alder betyr ikke at den aldri får HCM. Et av problemet med HCM på Sibirkatt er at det ikke er utviklet noen gentest for denne sykdommen, noe som gjør avlsarbeidet litt uheldig, siden man gjerne setter kull når katten er 1,5 – 2 år. Katten kan da få utslag på HCM ved 3 års alder. De fleste oppdrettere jeg kjenner til inkludert meg selv, tar ultralyd av alle avlsdyr både for å se hvordan det står til med hjerter og nyrer. (PKD) Da kan man sikrere vite om sykdommene ligger i linjene. Velg en katt som har friske foreldredyr og stamtavle.