Sibirkatten

SIBIRKATTEN

Litt om Sibirkatten og dens opprinnelse:

Det finnes ulike varianter av hvordan Sibirkatten ble til. Den ene er at immigranter fra Russland tok med seg katter til Sibir. Det isolerte og hardføre miljøet de ble satt i, skapte en robust og sunn katt. Det kan også vere sjangser for at den parret seg med villkatter.

I rasesammenheng er Sibirkatten en relativt ung rase, den ble ikke oppdaget av rasekattklubber før på 1980-tallet og systemisk, planlagt avl startet i St.Petersburg i 1987.

Den ble godkjent av den første russiske katteorganisasjonen (SSF) i 1989. Den første internasjonale katteorganisasjonen som godkjente rasen var WCF i 1991 og Fifè i 1997. Fra og med 1998 fikk katten sertifikatrettigheter.


Sibirkatten er kjent for sitt rolige vesen med en god personlighet. Fra naturens side er den en god jeger og svømmer. Den er behersket og selvsikker i temperementet.

Naturrasen Sibirkatt er en medium stor rase, med semi-langhåret pels. Pelsen er vannavstøtende så den kan kjennes litt «stri» på ryggen. Den har lange tuffser mellom tærne og i ørene, dette kan vere fordi den er skapt for det harde klimaet i Sibir. Den kan minne litt om de andre «skogskattypene» som Maine Coon og Norsk Skogskatt, men er kraftigere en Maine Coon og mye rundere i formene en begge disse rasene.


Sibirkatten skal vere rektangulær i formen og lavere i front en bak. Ørene skal vere bredtsittende og runde i formen, bredt ansatt nederst, små til middels. Nesen, kinnene og haken skal utgjøre en trapès og hodet skal vere massivt og litt høyere en bredt. Øynene kan komme i alle farger, men klare farger er foretrukket, øynene skal vere ovale og gjerne litt skråstillt.


Sibirkatten har blitt en populær rase, både på grunn av sitt rolige lynne, men også fordi den anses og vere «allergivennelig» De sies at Sibirkatten mangler et protein i spyttet, som noen allergikere reagerer på. (Fel D-1) Det er uansett lurt å teste seg om man er allergisk før man går til anskaffelse av en Sibir. I Norge i dag finnes flere test-hjem som du kan dra til for å se om akkurat du tåler sibiren.


Sibirkattens helse er relativt god, men som alle andre oppdrettede raser, kan den ha helseproblem. Sibirkatten er satt opp, sammen med mange andre raser i Pawpeds sitt helseprogram som jobber for "bekjemping" av HCM. Oppdrettere oppfordres da til å teste kattene med ultralyd før man avler og ca 1 gang i året til individet er 5 år (også anbefalt når katten er 8 år viss den er blitt brukt mye i avl.)  Majoriteten av sibirkatter i Norge blir testet. Vi i Sibirkattens venner er med i helseprogrammet og scanner da kattene våre etter anbefalingene.

B

e

a

u

t

y

H

a

r

m

o

n

y